banner mix

Sushi

sushi titulka

sushi titulka
S gastrokroužkem jsme měli minulý týden téma sushi. Na základě toho, jsem zjistila, že mám můj vyzkoušený recept jen na starém blogu. Trochu jsem ho tedy přepracovala a budu ho vydávat za nový příspěvek. Nemít na blogu sushi by při tom, jak moc je u nás doma oblíbené, byla fakt ostuda. Naše malá se sice zatím jen dusí rýží, ale nedokážu si představit, že by si ho taky nezamilovala.

Na Silvestra 2011 jsme měli problémy dohodnout se, kam vyrazíme a s kým, až jsme nakonec zůstali na ocet. Není v našem stylu zůstávat sedět v doma, takže jsme neváhali rozjet se na Silvestrovskou akci v Chefparade. Kromě několika dalších receptů, které si pro nás hoši kuchaři připravili jsme dělali i sushi. Poté, co jsme zjistili, jak je domácí příprava jednoduchá jsme si dali předsevzetí, že si ho někdy uvaříme.

Suroviny na sushi se dají koupit i v bězných supermarketech. Já si kupuju řasy a rýžový ocet během asijských týdnů v Lidlu. Rýži mám zrovna teď z chefshopu. Co se sójové omáčky týče, je dobré koupit nějakou dražší. My máme nejčastěji Pearlriverbridge nebo Kikkoman. Wasabi mám raději to práškové, které se ředí vodou. Teď zrovna jsem ho kupovala taky v chefshopu, ale dá se sehnat i jinde. V supermarketech mají tedy většinou připravenou pastu, ale ta se dá taky dobře použít. V případě, že chcete sushi doma napřed natrénovat, tak si můžete komplet všechny suroviny koupit buď v Tescu nebo v Albertu a nemusíte obíhat několik míst.  

Na 2 porce:

  • 1 hrnek sushi rýže (máme takový ten hranatý od Nescafe)
  • 1 a 1/3 hrnku vody
  • 3 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 200 g lososa
  • 1 okurku
  • wasabi
  • sójovou omáčku
  • 10 ks řasy nori

Jako první jsme začali připravovat rýži. Martin ji opakovaně proplachoval vodou, až to téměř vypadalo, že už nebude pouštět žádný škrob. I po propláchnutí byla voda lehce zakalená. Tento krok doporučuji neodbýt, jinak budete mít superlepidlo. Po propláchnutí jsme slili veškerou vodu, abychom věděli přesně, kolik jí budeme k rýži přidávat na uvaření. K rýži jsme do rendlíku přidali hrnek a kousek studené vody a přivedli k varu. Když se tak stalo, nechali jsme rýži vařit ještě 2 minuty prudce. Následně jsme sporák na dalších 10 minut ztlumili, aby voda v rendlíku jen lehce probublávala. Celou dobu jsme nechali rýži přiklopenou a pokličku nezvedali. Voda se všechna vsákla do rýže a po uvedeném čase vaření jsme měli hotovo. Také je možné dát rýži po počátečních minutách varu v přiklopeném hrnci do trouby nastavené na 180 °C.

Hotovou rýži jsme přesunuli do keramické misky a nechali lehce ochladnout. Vedle v misce jsme smíchali ocet, cukr a sůl a nechali vše dobře dozpustit. Od chvíle, kdy jsme začali pracovat s octem jsme nepoužívali žádné kovové nástroje ani misky, aby nevznikla nějaká pachuť. Těžko říct, jestli by tomu tak opravdu bylo, ale někde to tak psali. Ochucovadla jsme vmíchali do rýže a nechali jí za občasného promíchání úplně zchladnout na okně a pak v lednici.

Mezitím co rýže chladla jsme si připravili ostatní suroviny. Lososa jsme nakrájeli na tenké proužky, aby šly pěkně zabalovat. Okurku jsme rozkrojili na čtvrtiny, vykrojili z ní semínkatý prostředek a i se slupkou podélně nakrájeli. Wasabi prášek jsme rozmíchali s trochou vody, až vznikla známá pasta a nakonec jsme obalili bambusovou podložku potravinářskou fólií.

Připravovali jsme maki sushi a nigiri sushi. Postup při přípravě prvního jmenovaného budu popisovat dále. Nigiri sushi je totiž vlastně jen váleček rýže, na kterém je položená ryba. Pro efekt můžete připásovat kouskem řasy. Pro snazší práci jsme si připravili vodu s vymačkaným citronem, která zabraňuje extrémnímu lepení rýže na ruce a později i na nůž.

Na bambusovou podložku jsme položili půlku plátu řasy nori bez jakékoli předchozí úpravy lesklejší stranou dolů. Na většinu jejího povrchu jsme rukama omytýma ve vodě s citronem nanesli rýži. Pouze u horního okraje jsme nechali kousek řasy nezakrytý, aby šla rolka spojit. Na rýži jsme položili proužek lososa, proužek okurky a lehce potřeli wasabi pastou. Volný pruh řasy jsme navlhčili vodou s citronem, aby hotová rolka držela pohromadě. S pomocí podložky jsme řasu s obsahem sbalili do ruličky. Rolku jsme přesunuli na prkénko a nožem oplachovaným v citronové vodě jsme ji nakrájeli na 8 kousků. Na fotkách pod článkem si můžete postup lépe prohlédnout.

Když už pak člověk získá trochu cviku, je schopen zabalovat i další varianty s řasou uvnitř rolky, případně s rýží vně (California maki). My jsme tentokrát byli rádi, že se nám povedlo vše správně ochutit a až příště se budeme pouštět do dalších experimentů. Každopádně se už teď těším na avodákové nebo ovocné maki sushi.

Servírovali jsme si ho s dobrou sójovou omáčkou, ve které jsme si rozmíchali kousek wasabi, aby se pálivost hezky rozředila. Když jsem ještě tenhle "trik" neznala, dost často jsem to s množstvím wasabi pasty na jeden kousek přehnala a pak jsem si zkazila zážitek.

sushi priprava 1

sushi priprava 1

sushi priprava 2

sushi priprava 2

sushi priprava 3

sushi priprava 3

sushi priprava 4

sushi priprava 4