banner mix

Skotská vejce

210117 skotská vejce

210117 skotská vejce
Už nějakou dobu jsem měla v hledáčku britskou tak trochu fast foodovou záležitost, která se jmenuje skotská vejce. Dneska jsme se konečně rozhoupali a naplánovali si je k obědu. Tradičně se prý sice podávají s chlebem jako chuťovka k pivu. My jsme to pojali trochu víc obědově a servírovali je s bramborovou kaší. Wikipedia sice tvrdí, že se jedná o vejce uvařená natvrdo v obale z mletého masa, ale já jsem chtěla zkusit připravit trochu složitější verzi s vajíčkem na hniličko. Na fotce je vejce, které bylo z těch našich 4 kousků asi nejvíc propečené. Ta "lepší" ale zase měla maso od vyteklého žloutku, takže jsem pro ilustraci zvolila tohle.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 4 vejce (já kupuju velikost M kvůli času vaření)
  • 450 g vepřové krkovice
  • 300 g vepřové kýty
  • hrst plocholisté petržele
  • sůl, pepř
  • mouku, vejce a strouhanku na obalení
  • olej na smažení
  • brambory, mléko a máslo na kaši

Začala jsem od masa. Poslední dobou se mi na vaření moc nehodí takové ty odtučněné varianty mletého masa, které obsahují maximálně 20 % tuku. To, co z toho uvařím je dost často drolivé a nedobré. Tím pádem jsem začala kupovat maso vcelku a melu si ho sama. Tedy mele ho naše dvouletá dcera, která z toho má docela dobrou zábavu. Z vepřového mi vyhovuje tučností krkovice nebo jde případně namíchat bůček a nějaký libovější kus. Dneska ale měli v akci kýtu, takže jsem míchala krkovici a kýtu. Pokud ale nemáte k dispozici mlýnek na maso nebo naopak máte dobrý zdroj už předem namletého masa, není důvod tenhle recept vynechávat jen kvůli tomu, že by se vám do domácího mletí nechtělo. K umletému masu jsem přidala nasekanou petržel, sůl a pepř a nechala ho chvíli chladit v lednici.

Do cca litru vroucí vody jsem nasypala 2 čajové lžičky soli a vložila opatrně všechna vejce (zásadní je mít vejce v pokojové teplotě!!!). Sůl ve vodě by zachránila vajíčka v případě, že by se jim chtělo prasknout a vytéct. Prasknout mohou sice stejně, ale vyšší koncentrace soli je udrží ve skořápce. Na stopkách jsem nastavila 4 minuty a 30 vteřin a ihned po uplynutí této doby vejce vyndala do studené vody s pár kostkami ledu, aby se okamžitě zastavil var. Nejhorší část přípravy skotských vajec bylo oloupat takto připravená vajíčka a nepotrhat je tak, že by z nich začal utíkat žloutek.

Troubu jsem předehřála na 180 °C. Maso jsem rozdělila na 4 díly a z každého vytvarovala placku, do které jsem opatrně zabalila všechna vejce. Postupně jsem je obalila v mouce, vejci a strouhance a relativně zprudka opekla na pánvi s vyšší vrstvou oleje ze všech stran do pěkné barvy. Vejce jsem přendala na plech a vložila ještě na cca 8 minut do trouby. Hodně ale bude záležet na tom, jak moc silnou, rovnoměrnou a jak moc předsmaženou budete mít vrstvu masa. Pokud tedy vaříte pro sebe a svojí rodinu, doporučuju jedno z vajec zkušebně rozkrojit, abyste viděli, jak na tom jste.

Na závěr ještě jedna technická poznámka. Vejce, která nebudete okamžitě servírovat budou ještě postupně vlivem naakumulovaného tepla docházet, takže musíte počítat s tím, že budou mít žloutek o něco pevnější.