banner mix

Kuřecí roláda Caprese

rolada caprese

rolada caprese
Den matek letos narozením našeho robátka získal nový rozměr a zároveň zhoršil logistiku rozvozu květin mojí mamce a tchyni. Rozhodla jsem se tedy, že zabiju hodně much jednou ranou a pozvu všechny k nám domů na oběd. Mamkám tím ušetřím vaření a nám cestování.  Při vymýšlení menu jsem od internetu hlásila manželovi postupně asi 12 různých jídel, která by mohla připadat v úvahu, až jsem zakotvila u kuřecí rolády. Sice nevypadá úplně extra noblesně, ale povedla se mi natolik, že se o ní chci zmínit.

Ve článku o psaní receptů na blogu Kuchařky pro dceru byla jedna velmi užitečná rada; "Jestliže váš recept vyžaduje něco méně obvyklého, zmiňte to hned na začátku, ať čtenáře nezaskočíte až během čtení postupu.". Pokud tedy budete chtít péct roládu přesně podle mého návodu, budete si muset připravit vpichový teploměr.

Na roládu pro 5 - 6 osob budete potřebovat:

  • 1 kg kuřecích prsou
  • 3 hrsti mladého špenátu
  • 1 mozzarellu
  • 4 lžíce nasekaných sušených rajčat
  • olej
  • sůl, pepř
  • lžičku másla
  • lžičku mouky
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 15 malých brambor

Kuřecí prsa jsem očistila od nežádoucích částí. Podélně jsem je částečně prokrojila, abych získala větší tenký plátek masa. Vyskládala jsem si z nich jakýs takýs obdélník tak, aby se maso překrývalo. Připravený masový plát jsem překryla dvěma vrstvami potravinářské fólie a naklepala paličkou na maso. Snažila jsem se sklepat jednotlivé prsní řízky do sebe, aby se pak dala roláda zabalit. Pokud jste schopní vykostit celé kuře, můžete samozřejmě udělat roládu z něho.

Špenát jsem nechala podusit na pánvi s trochou vody až zvadl a zmenšil svůj objem, aby šel do masa zabalit. Mozzarellu jsem nakrájela na nudličky. Z masa jsem odloupla potravinářskou fólii, osolila ho, opepřila a naskládala na něj všechny tři složky náplně. Místo bazalky jsem pro trojbarevný efekt "a la caprese" použila špenát. Pokud máte čerstvé bylinky, pár lístků bazalky můžete přidat ještě navíc.

Zabalování bylo celkem o nervy, ale nakonec jsem roládu zkrotila provázkem a ani mi nikde moc náplně nelezlo. Rukama jsem celou masu masa potřela po celém povrchu olejem. Na rozpálené nerezové pánvi jsem nechala roládu zatáhnout ze všech stran. Přesunula jsem jí do pekáčku na mřížku a dala péct na 140 °C na cca 1,5 hodiny. Pánev po opékání masa zatím nemyjte.

Propečenost masa jsem zkontrolovala vpichovým teploměrem. Hotová a geniálně šťavnatá byla roláda při vnitřní teplotě 70 °C. I bez teploměru se obejdete, pokud budete spoléhat na vlastní úsudek. Pozor ale na to, že se peče pomalu a při nízké teplotě. Po upečení jsem maso vyndala na prkénko a před nakrájením ještě nechala cca 3 minuty odpočinout aby si udrželo maximum šťávy.

Odloženou pánev jsem dala zpátky na plotnu a rozpustila v ní lžičku másla. Přidala jsem mouku a nechala opéct na tmavou jíšku. Přilila jsem vývar, dobře rozmíchala a zredukovala. Po dopečení rolády jsem do omáčky přilila ještě výpek z pekáčku pod roládou, prohřála a přelila jí jednotlivé porce.

Jako přílohu jsme zvolili brambory pečené ve slupce. Stačilo je jen potřít olejem, osolit a přidat do trouby do druhého pekáčku hned s roládou. Na závěr jsem je nechala zezlátnout na cca 200 °C.