banner mix

Kuřecí vývar

Poprvé v historii blogu tu mám článek, který vznikl ve spolupráci. Nejde ovšem o získání jakéhosi produktu výměnou za sepsání článku, ale spolupráci kamarádskou. To jsem si totiž jednou postěžovala, že jsem už opakovaně byla žádaná o pořádný článek na téma vývar. Vždycky, když vývar vařím, tak zapomínám nafotit postup a tím pádem se článek odsouval a odsouval. Jeden můj kamarád kuchař byl natolik obětavý, že mi celý postup dopodrobna nafotil a dovolil mi zveřejnit jeho práci. Tím pádem vás dnes čeká menší fotoromán, ze kterého by mělo být všechno absolutně jasné.

Číst dál: Kuřecí vývar

Kuřecí consommé

consomme Consommé je ve své podstatě čirý silný vývar, který bývá doplněný pouze troškou zavářky. Pokud se pustíte do hledání způsobu, jak takovéto polévky dosáhnout, dost možná vás nalezené informace dosti odradí a rozhodnete se strávit den jinak než u hrnce. Klasický postup je totiž extrémně náročný na čas i ingredience. Mně samotné se do toho vůbec nechtělo a už jsem si myslela, že se vůbec nikdy pokoušet nebudu. Při sledování pořadu How To Cook Like Heston, jsem zjistila, že se na to dá jít i snadnější cestou.

Číst dál: Kuřecí consommé

Kuřecí roláda Caprese

rolada capreseDen matek letos narozením našeho robátka získal nový rozměr a zároveň zhoršil logistiku rozvozu květin mojí mamce a tchyni. Rozhodla jsem se tedy, že zabiju hodně much jednou ranou a pozvu všechny k nám domů na oběd. Mamkám tím ušetřím vaření a nám cestování.  Při vymýšlení menu jsem od internetu hlásila manželovi postupně asi 12 různých jídel, která by mohla připadat v úvahu, až jsem zakotvila u kuřecí rolády. Sice nevypadá úplně extra noblesně, ale povedla se mi natolik, že se o ní chci zmínit.

Ve článku o psaní receptů na blogu Kuchařky pro dceru byla jedna velmi užitečná rada; "Jestliže váš recept vyžaduje něco méně obvyklého, zmiňte to hned na začátku, ať čtenáře nezaskočíte až během čtení postupu.". Pokud tedy budete chtít péct roládu přesně podle mého návodu, budete si muset připravit vpichový teploměr.

Číst dál: Kuřecí roláda Caprese

Krůtí stehna na žampionech

kruti stehna na zampionechOtevřela jsem leták z Lidlu a vykoukla na mě akce na krůtí stehna. Plán byl tedy jasný. Při nákupu neminout chlaďák a napsat vám o tom, jak jsme je asi tak před měsícem připravovali doma. Když usoudíte, že by tenhle recept stál za pokus, nebudete mít až takový problém se sháněním hlavní suroviny. Vlastně se tak trochu řadím k Paulusovi s Ihnačákem a vymyslela jsem si recept na míru Lidlu. Nic kromě dobrého pocitu z toho ale nemám, takže se nebojte skrytě otevřené reklamy :)

Číst dál: Krůtí stehna na žampionech

Kuřecí játra na asijský způsob

jatra po asijskuMoje současná situace vyžaduje poměrně dost plánování a rychlého jednání. Musím mít nakoupeno, vymyšleno a uvařeno v rekordních časech. Na nějaké hledění do lednice a přemýšlení, co z toho jde uvařit k obědu není moc čas. Už se mi párkrát stalo, že jsem měla uvařený i snědený oběd za 15 minut a myčka právě začínala ostřikovat talíře. Obrovským překvapením tedy bylo, když jsem dala dohromady autorský recept, o kterém bude dnešní příspěvek. Tak moc jsem si pochutnala, že vám o tom musím napsat. Suroviny jsem nakoupila v Lidlu v rámci jejich asijského týdne. Fotky těch dvou nejzákladnějších jsou pod textem.

Číst dál: Kuřecí játra na asijský způsob

Kuřecí prsa se slaninou a špeclemi

prso se špeclemiKdyž jsme se s drahým nedávno dívali na Menu domů na Streamu, zaujala mě extrémně rychlá příloha - špecle. Až doposavad jsem je v Lidlovském chlaďáku přehlížela, ale to se od teď změní. Jsou za pár korun a když nemá člověk chuť dlouze vyvařovat, jsou i skvělou alternativou k italským rychlovkám. Dnešní recept tedy berte jako něco, co jsem uvařila asi za 15 minut a chutnalo nám. Třeba se vám bude někdy hodit.

Číst dál: Kuřecí prsa se slaninou a špeclemi

Špenátové risotto s kuřecím masem

rizoto male To jsem tak jednou šla do Lidlu pro mandlovou mouku a vrátila se s balíčkem rýže Arborio, za studena lisovaným řepkovým olejem a loupanými rajčaty. Od mého slavného nákupu už uplynula nějaká doba a rýže ležela ve spíži s tím, že se do toho risotta přeci jednou musím pustit. Chvíle CH nastala minulý víkend, kdy jsme potřebovali relativně rychlý recept k obědu. Nechtěla jsem, abychom se odbyli jen tak něčím, takže jsem naplánovala risottový pokus.

Číst dál: Špenátové risotto s kuřecím masem

Kuře na žampionech s hráškem

kure s hraskem z boku male Už jsem to tady asi někdy zmiňovala, ale musím to říct znova: "Časopis Apetit má snad všechny recepty dokonalé a ověřené!". Dnešní hvězdou dne byl totiž geniální oběd z loňského prosincového čísla. Ráno jsem přemýšlela, že bych zavolala pár kamarádům, ať přijdou na oběd ale pak jsem tu myšlenku zapudila. Během jídla jsem toho ale litovala, protože to bylo tak dobré, že by to mělo ochutnat co nejvíc lidí.

Číst dál: Kuře na žampionech s hráškem

Smažené kuře s rakouským bramborový salátem

smažené kuře Už jsem se tady možná zmiňovala, že jsem dostala k Vánocům a následným narozeninám všechny kuchařky, po kterých jsem toužila. Jmenovitě jsou to tyto: Deník Dity P., Poklady klasické české kuchyně a Kouzlo kuchyně Čech a Moravy. Navíc jsem s pomocí rodiny nasbírala požadovaný počet nálepek a do knihovny tak přibyla ještě kuchařka Albert v kuchyni - od jara až do zimy, na které má také velkou účast Dita Pecháčková, takže stojí za to. Jelikož nevím, ze které bych dřív vařila, kombinuji je porůznu dohromady.

Číst dál: Smažené kuře s rakouským bramborový salátem

Grilovaná kuřecí prsa s bramborovými plackami

kure-s-plackami Můj drahý mi k vánocům a narozeninám postupně nadělil oba díly Vaňkových kuchařek. Věděla jsem, že jsou dobře napsané a recepty opravdu české, takže jsem si je oba přála. Háček se ale nakonec ukázal v tom, když s Poklady absolvoval dvouhodinovou cestu z Prahy a naplánoval si uvařit většinu receptů, které jsou na 187 stranách kuchařky uvedené. Prvním receptem, který jsme chtěli vyzkoušet, byly bramborové placky. S druhou polovinou talíře jsme se rozhodli nemazat a využít prsa z právě koupeného kuřete, s jehož stehny jsme měli další plány.

Číst dál: Grilovaná kuřecí prsa s bramborovými plackami