banner mix

Kuřecí vývar

Poprvé v historii blogu tu mám článek, který vznikl ve spolupráci. Nejde ovšem o získání jakéhosi produktu výměnou za sepsání článku, ale spolupráci kamarádskou. To jsem si totiž jednou postěžovala, že jsem už opakovaně byla žádaná o pořádný článek na téma vývar. Vždycky, když vývar vařím, tak zapomínám nafotit postup a tím pádem se článek odsouval a odsouval. Jeden můj kamarád kuchař byl natolik obětavý, že mi celý postup dopodrobna nafotil a dovolil mi zveřejnit jeho práci. Tím pádem vás dnes čeká menší fotoromán, ze kterého by mělo být všechno absolutně jasné.

Číst dál: Kuřecí vývar

Skotská vejce

210117 skotská vejce Už nějakou dobu jsem měla v hledáčku britskou tak trochu fast foodovou záležitost, která se jmenuje skotská vejce. Dneska jsme se konečně rozhoupali a naplánovali si je k obědu. Tradičně se prý sice podávají s chlebem jako chuťovka k pivu. My jsme to pojali trochu víc obědově a servírovali je s bramborovou kaší. Wikipedia sice tvrdí, že se jedná o vejce uvařená natvrdo v obale z mletého masa, ale já jsem chtěla zkusit připravit trochu složitější verzi s vajíčkem na hniličko. Na fotce je vejce, které bylo z těch našich 4 kousků asi nejvíc propečené. Ta "lepší" ale zase měla maso od vyteklého žloutku, takže jsem pro ilustraci zvolila tohle.

Číst dál: Skotská vejce

Sushi

sushi titulka S gastrokroužkem jsme měli minulý týden téma sushi. Na základě toho, jsem zjistila, že mám můj vyzkoušený recept jen na starém blogu. Trochu jsem ho tedy přepracovala a budu ho vydávat za nový příspěvek. Nemít na blogu sushi by při tom, jak moc je u nás doma oblíbené, byla fakt ostuda. Naše malá se sice zatím jen dusí rýží, ale nedokážu si představit, že by si ho taky nezamilovala.

Číst dál: Sushi

Pulled pork burgery

pulled burgery Když se člověk pustí do pečení bulek na hamburgery, není od věci připravit si jich víc a v mrazáku uchovat do dalšího hamburgerování. Už nějakou dobu jsem měla zálusk na pomalu pečené trhané vepřové, takže jsem rovnou naplánovala pulled pork burgery. Pro postup jsem šla k mému oblíbenému zdroji, kterým jsou starší články pana Cuketky. Když jsem si našla příslušný recept, zjistila jsem, že jsem vlastně i ty bulky opsala u něho, takže jsme si připravili sendviče téměř totožné. Snad vás ale moje plagiátorství nepohorší natolik, že si tuhle vyloženě zimní záležitost nezkusíte připravit doma taky.

Číst dál: Pulled pork burgery

Kuřecí consommé

consomme Consommé je ve své podstatě čirý silný vývar, který bývá doplněný pouze troškou zavářky. Pokud se pustíte do hledání způsobu, jak takovéto polévky dosáhnout, dost možná vás nalezené informace dosti odradí a rozhodnete se strávit den jinak než u hrnce. Klasický postup je totiž extrémně náročný na čas i ingredience. Mně samotné se do toho vůbec nechtělo a už jsem si myslela, že se vůbec nikdy pokoušet nebudu. Při sledování pořadu How To Cook Like Heston, jsem zjistila, že se na to dá jít i snadnější cestou.

Číst dál: Kuřecí consommé

Kuřecí roláda Caprese

rolada capreseDen matek letos narozením našeho robátka získal nový rozměr a zároveň zhoršil logistiku rozvozu květin mojí mamce a tchyni. Rozhodla jsem se tedy, že zabiju hodně much jednou ranou a pozvu všechny k nám domů na oběd. Mamkám tím ušetřím vaření a nám cestování.  Při vymýšlení menu jsem od internetu hlásila manželovi postupně asi 12 různých jídel, která by mohla připadat v úvahu, až jsem zakotvila u kuřecí rolády. Sice nevypadá úplně extra noblesně, ale povedla se mi natolik, že se o ní chci zmínit.

Ve článku o psaní receptů na blogu Kuchařky pro dceru byla jedna velmi užitečná rada; "Jestliže váš recept vyžaduje něco méně obvyklého, zmiňte to hned na začátku, ať čtenáře nezaskočíte až během čtení postupu.". Pokud tedy budete chtít péct roládu přesně podle mého návodu, budete si muset připravit vpichový teploměr.

Číst dál: Kuřecí roláda Caprese

Krůtí stehna na žampionech

kruti stehna na zampionechOtevřela jsem leták z Lidlu a vykoukla na mě akce na krůtí stehna. Plán byl tedy jasný. Při nákupu neminout chlaďák a napsat vám o tom, jak jsme je asi tak před měsícem připravovali doma. Když usoudíte, že by tenhle recept stál za pokus, nebudete mít až takový problém se sháněním hlavní suroviny. Vlastně se tak trochu řadím k Paulusovi s Ihnačákem a vymyslela jsem si recept na míru Lidlu. Nic kromě dobrého pocitu z toho ale nemám, takže se nebojte skrytě otevřené reklamy :)

Číst dál: Krůtí stehna na žampionech

Noky s houbami, rajčaty a slaninou

noky houby rajcata slaninaNěkteré názvy jídel jsou tak tajemné, že člověk ve výsledku netuší, co ho na talíři vlastně čeká. Já sama preferuju opačný přístup, takže vám hned po přečtení rovnou dojde, jestli na ten který pokrm máte chuť nebo ho radši přeskočíte a uvaříte si něco jiného. Dneska bych vám ale přeskakovat nedoporučovala, protože jde o recept ze série rychlých, primitivních a přitom dobrých obědů.

Číst dál: Noky s houbami, rajčaty a slaninou

Kuřecí játra na asijský způsob

jatra po asijskuMoje současná situace vyžaduje poměrně dost plánování a rychlého jednání. Musím mít nakoupeno, vymyšleno a uvařeno v rekordních časech. Na nějaké hledění do lednice a přemýšlení, co z toho jde uvařit k obědu není moc čas. Už se mi párkrát stalo, že jsem měla uvařený i snědený oběd za 15 minut a myčka právě začínala ostřikovat talíře. Obrovským překvapením tedy bylo, když jsem dala dohromady autorský recept, o kterém bude dnešní příspěvek. Tak moc jsem si pochutnala, že vám o tom musím napsat. Suroviny jsem nakoupila v Lidlu v rámci jejich asijského týdne. Fotky těch dvou nejzákladnějších jsou pod textem.

Číst dál: Kuřecí játra na asijský způsob

Kuřecí prsa se slaninou a špeclemi

prso se špeclemiKdyž jsme se s drahým nedávno dívali na Menu domů na Streamu, zaujala mě extrémně rychlá příloha - špecle. Až doposavad jsem je v Lidlovském chlaďáku přehlížela, ale to se od teď změní. Jsou za pár korun a když nemá člověk chuť dlouze vyvařovat, jsou i skvělou alternativou k italským rychlovkám. Dnešní recept tedy berte jako něco, co jsem uvařila asi za 15 minut a chutnalo nám. Třeba se vám bude někdy hodit.

Číst dál: Kuřecí prsa se slaninou a špeclemi