Naše maso, Mléko z farmy a Food Film Fest

Nějak se mi to sešlo a budu dneska psát převážně o mase. Někde jsem četla, že v současné době není možné neklást si zásadní životní otázky o původu a kvalitě masa, které konzumujeme. Nejsem zastánce jakéhokoli extremismu, takže se tu nebudu rozepisovat o dopadech nadměrné konzumace masa. Zároveň jsem ale sama u sebe v poslední době začala trochu řešit fakt, že se mi čistě bezmasá jídla vaří těžko, znám jich málo a mám tedy co dohánět. Tím pádem jsem se rozhodla naordinovat si několik dní v týdnu s bezmasé obědy a chtěla bych se dosáhnout toho, že budu mít v repertoáru i bezmasá jídla, která mi opravdu chutnají.

Spolu se snahou jíst i bez masa mám snahu ještě jednu. Chtěla bych co nejmenší podíl masa kupovat různě po supermarketech nebo případně masnách s nejistým původem. Náramně se mi tedy hodil fakt, že jsme dostali dárkovou poukázku do Ambiente, kterou jsme celou utratili v masně Naše maso šéfované Františkem Kšánou. Podobně, jako nákup v Kšánovic masně v Patočkově, je nové působiště Kšány juniora zážitkem. Ambi Naše maso je sice obalené do takového modernějšího stylu, ale základ je podobný - prodej kvalitního masa a masných výrobků. Kdybyste se plánovali do této masny vypravit, připravte se na fakt, že je součástí Gurmet pasáže Dlouhá a pravděpodobně nakoupíte i v dalších obchodech nebo si tam dáte rovnou oběd. Samozřejmě existuje i varianta nakoupit v e-shopu a nechat si objednávku doručit (jen po Praze).

Teď už bych se ale chtěla věnovat našemu nákupu konkrétně. Celkem jsme koupili dva steaky a 4 druhy masných výrobků. Za zhruba 1000 Kč jsme měli zážitek na několik dní. Pokud byste se chtěli ochudit o vynikající steak ze stařeného vysokého roštěnce, tak vás to vyjde levněji. Tenhle manželův oběd za cca 600 Kč byl asi tím nejdražším, co jsem zatím doma připravovala. Každopádně bych si příště radši dala jeden takový pro dva lidi (vážil kolem 500 g) a klidně bych vynechala ten můj pro dámičky. Chuťově byl totiž nepřekonatelný.

151016 steaky

151016 steaky

Abychom utratili poukázku celou, naporoučeli jsme si ještě hovězí šunku, hovězí pastrami, hovězí párky a lahůdkové párky. Jeden ohřátý párek si totiž dala naše mladá ke svačině rovnou na místě a tím pádem jsme je museli mít i na doma. Pastrami jsme si na doporučení prodavačky uzeninové sekce prohřáli lehce na pánvičce až zprůhlednělo tukové mramorování a podle receptu u pana Cuketky si z něj připravili sendviče. Konečně jsem pochopila, proč jsou tyhle chleby plné masa tak moc v kurzu. Je to fakt dobré a s ničím se to nedá moc porovnávat.

151016 uzeniny

151016 uzeniny

 151016 pastrami

151016 pastrami

Od několika spolumatek jsem dostala tip na zajímavý zdroj masa v bezprostřední blízkosti našeho bytu. Protože v okolí nemáme žádnou solidní masnu, nakupovala jsem maso většinou v Lidlu nebo tak maximálně v Kauflandu. Docela hodně mi vadí plastové vaničky, kterých pak mám plný odpadkový koš a přitom je to úplně zbytečné. Zkusila jsem tedy objednávku u Mléko z farmy, kteří se spojili s několika dalšími dodavateli a nabízí už poměrně dost širokou škálu produktů. S bučícím autem jsem měla zatím zkušenost jen minimální, protože farmářské mléčné výrobky úplně nevyhledávám a radši si vyberu z konvence. Kvůli masu nebo třeba bylinkám se mi ale vyplatí udělat si předrezervaci na internetu a pak si jen rychle zaběhnout v čas rozvozu na vybrané místo. Mám štěstí, že zrovna pro mě je to záležitost na 10 minut ve čtvrtek večer. I lidi, kteří se neválejí doma na mateřské jako já, mají podle mě docela dobrou šanci si takhle nakoupit. Míst, kde auto zastavuje je značné množství, takže si každý snadno najde to svoje. Jako první testovací nákup jsem si objednala kilo žeber na vývar a na fotce můžete vidět, že to stálo za to. V žádné běžné masně jsem tolik masa na žebrech ještě neviděla. Kromě polévky jsme tak měli ještě vařené maso k večeři.

151016 žebra na vývar

151016 žebra na vývar

Poslední, o čem vám chci dneska napsat byla fajn sobota strávená s kamarádkou na Food Film Festu. Částečně jsme se tak vrátily na náš vysokoškolský kampus a zároveň si krom zamyšlení odnesly i něco dobrého v žaludku. Viděly jsme film Touha po mase a následně zůstaly ještě na část diskuze o tom, zda jíst či nejíst maso. Odtamtud jsme se ale musely po srdcervoucím výrokům jednoho z veganských hostů Romana Vaňka vypařit, protože mi ten chlap lezl krkem. Pokud nebudu příští rok mít nějaký jiný zásadnější program, moc ráda se na tenhle "trochu jiný" festival o jídle vypravím znovu. Krom toho, že se člověk jako na každém jiném food festivalu dobře nají, si tenhle klade ještě za cíl nechat návštěvníky taky trochu přemýšlet. U mě se jim to každopádně povedlo.