Kuchyňka pro děti

031216 kuchyňka Naše mladá oslavila své druhé narozeniny. Krtkův dort, který jsem jí pekla vám sem samozřejmě taky dám, ale napřed chci začít něčím, na co jsem opravdu pyšná. S manželem jsme jí vyrobili dětskou kuchyňku, kterou vám prostě musím ukázat! Ještě na ní sice budeme postupně provádět nějaký tunning, ale už takhle je z mého pohledu bezvadná.

Číst dál: Kuchyňka pro děti

Naše maso, Mléko z farmy a Food Film Fest

Nějak se mi to sešlo a budu dneska psát převážně o mase. Někde jsem četla, že v současné době není možné neklást si zásadní životní otázky o původu a kvalitě masa, které konzumujeme. Nejsem zastánce jakéhokoli extremismu, takže se tu nebudu rozepisovat o dopadech nadměrné konzumace masa. Zároveň jsem ale sama u sebe v poslední době začala trochu řešit fakt, že se mi čistě bezmasá jídla vaří těžko, znám jich málo a mám tedy co dohánět. Tím pádem jsem se rozhodla naordinovat si několik dní v týdnu s bezmasé obědy a chtěla bych se dosáhnout toho, že budu mít v repertoáru i bezmasá jídla, která mi opravdu chutnají.

Číst dál: Naše maso, Mléko z farmy a Food Film Fest

Říčanský streetfood, Entrée, steaky z Lidlu, francouzské trhy

Po sesumírování fotek z nejrůznějších gastro-zážitků jsem zjistila, že bych vám o tom všem zase chtěla napsat. V posledních zhruba 14 dnech jsme měli docela pestrý a nabitý program a stravovali se venku víc než doma. Moc ráda se tedy podělím o své dojmy z těch nejzajímavějších akcí, které jsme v poslední době absolvovali.

Číst dál: Říčanský streetfood, Entrée, steaky z Lidlu, francouzské trhy

Gnocchi a Lidl food challenge

Poprvé v životě jsem se pustila do přípravy italských bramborových noků od nuly. Lépe řečeno tedy od brambor. Inspiraci jsem načerpala v kuchařce Klenoty klasické evropské kuchyně. Trochu jsem jí v knihovně ignorovala a od té doby, co jí doma máme, z ní ještě nic nevařila. Postup na gnocchi byl natolik zajímavý, že se musím pustit i do dalších jídel. V podstatě šlo o to, že místo vaření brambor ve slupce, jak to radí většina receptů, se brambory pekly v troubě na soli. Těsto, které se mi podle tohoto postupu povedlo bylo opravdu příjemné na práci a určitě ho někdy použiju i na obyčejné bramborové knedlíky. Druhý pokus s noky byl ten, že jsem je nevařila ve vodě, ale rovnou dala do trochu řidší omáčky, kterou jsem k nim připravovala. To, že to takhle je možné a vlastně i žádoucí udělat jsem se dozvěděla v jednom z dílů právě probíhající soutěže Materchef Česko. Výsledek byl chuťově dokonalý, ale bohužel nebyl vyfotografován. Až budu tedy připravovat gnocchi příště, dám vám sem celý postup i s obrázkem talíře.

Taky jsem se zase rozhodla zúčastnit podzimní soutěže Lidl food challenge, díky které jsem na jaře vyhrála kurz v Alcronu pod vedením Romana Pauluse. Zatím nechci konkurenci prozrazovat, co jsem připravila, takže si i vy ostatní budete muset počkat na můj halloweenský recept do konce září. Pak bude na blogu celý postup i s fotkami. Každopádně jsem se svým výkonem spokojená a ti, kdo byli nuceni ochutnat, si také nestěžovali.

Sladké cibulky, Entrée, Coca-cola skandál

280816 cibulky Jsem tu zase s třemi krátkými postřehy z mého gastro světa. V první řadě bych si chtěla postěžovat. Byli jsme na dovolené v Rakousku a po zakoupení jediné limonády, bez které nedokážu existovat jsem zjistila, že v ní mají cukr. My jsme asi fakt národ orientovaný na cenu, který si nechá všechno líbit, takže do nás dál tlačí glukózo-fruktózový sirup. My s manželem jsme si doma zorganizovali malé senzorické hodnocení, ze kterého vyplynulo, že jsme ignoranti a po porovnání Coca-coly z obou zemí jsme nic nepoznali. Každopádně mě dráždí ten tlak na cenu a rozlišování mezi národy. Koho by zajímalo něco o výrobě a tom, co to ten sirup vlastně je, ať se podívá třeba do tohoto článku.

Číst dál: Sladké cibulky, Entrée, Coca-cola skandál

Nový typ článků

Za poslední půlrok jsem blogu moc nedala. Krom toho, že jsem byla líná psát tu byl ještě problém zvaný "těhotenské nevolnosti". Tenhle stav už jste u mě zažili jednou, takže vás pravděpodobně nepřekvapuje, že jsem nebyla schopná nic zajímavějšího uvařit. V tuhle chvíli mám ale pocit, že mě ten původní způsob psaní vlastně moc ani nebaví a když si chci dát něco dobrého, tak se kolikrát ve vaření i opakuji což netvoří nové náměty na blog. Neznamená to, že by mě jídlo přestalo bavit, jen jsou moje gastro objevy menší, než by bylo vhodné pro článek s receptem. Rozhodla jsem se, že to zkusím trochu jinak a budu častěji přidávat menší zajímavosti, na které jsem narazila a třeba to mě i vás bude bavit o něco víc než když se tu objeví jeden delší článek za 2 měsíce.

Číst dál: Nový typ článků

Menu z lososa o pěti chodech

koláž webKonec letošního roku jsme letos slavili s manželem jen ve dvou. Dlouho jsme vymýšleli, ke komu se přidáme a budeme společenští, až z toho nakonec byla "party for 2". Nijak zvlášť nás to neomezovalo, protože jsem se alespoň mohla vyblbnout s vymýšlením několikachodového slavnostního menu. Celý život jsem bojovala s tím, že všichni slaví příchod nového roku a nikoho nezajímá, že mám taky narozeniny. Protože je můj muž nejlepší na světě, dopadlo všechno přesně podle očekávání a ještě jsme si skvěle pochutnali.

Číst dál: Menu z lososa o pěti chodech

Svatební pečení

dezertový bar v práciMožná už jste měli pocit, že jsem vás bezprostředně po spuštění nových stránek zapomněla. Moje téměř měsíční absence měla ale docela dobré důvody. Minulý víkend jsem se totiž vdávala a teprve včera jsme se vrátili z mini-svatební cesty. Během příprav na svatbu jsem činnost v kuchyni zaměřovala především na hmatatelné výsledky a psaní odkládala. O nutnosti naučit se ovládat nový web, abych vůbec byla schopná něco na blog přidat už ani mluvit nemusím. Připadám si trochu jako počítačový analfabet, ale věřím, že se to srovná. Každopádně svému manželovi děkuju za boží web a za převedení většiny mých starých článků, které mu zabralo několik měsíců utajené práce. Martine, jsi nejlepší!

Číst dál: Svatební pečení

Dýně, já a Foodparade

muffin malyNa Foodparade jsem se chystala už od loňska, protože jsem jí tenkrát nestihla. Původní plán byl přijít, ochutnat co nejvíc zajímavých věcí a odcházet s plným břichem a úsměvem na tváři. Nakonec byla součástí gastrozážitku ještě účast ve finále soutěže I love food. Zkrátka bomba!

Během sledování novinek na Facebooku Foodparade jsem narazila na soutěž, která měla vcelku jednoduchá pravidla: "Vymyslete originální recept, kde je hlavní složkou dýně a pošlete ho."

V mrazáku mi zůstalo ještě jeden sáček dýňového pyré a velmi brzy by asi došlo na jeho vyhazov. Rozhodla jsem se tedy zabít několik much jednou ranou a soutěže se zúčastnit.

Číst dál: Dýně, já a Foodparade

Kváskový chléb z pece

POPIS Naše tradiční každoroční rodinné setkání o cca 50 lidech se koná na statku, kam jsme jezdili jako děti k babičce a dědovi. Když se tam strejda před několika lety pustil do rekonstrukcí, opravil a zprovoznil krom jiného i klasickou pec na chleba kombinovanou s udírnou. Postupně si na chlebech připravených místním pekařem natrénoval způsob a dobu pečení. Skoro každý rok jsme tak měli skvělou přílohu k masu. Když už jsem začala dělat pokusy s kváskem, musela jsem tuhle super příležitost využít.

Číst dál: Kváskový chléb z pece