banner mix

Čokoládový fondant

011116 fondant

011116 fondant
Kombinací toho, že mám doma až nesmyslné množství čokolády a chtěla jsem zkusit nějaký opravdu rychlý dezert, jsem se dostala k receptu na čokoládový fondant. Postupovala jsem podle receptu z kuchařky Klenoty klasické evropské kuchyně, ale kdybyste si našli jakýkoli jiný recept, ve výsledku to bude velmi podobné.

Na 3-4 porce budete potřebovat:

  • 50 g másla
  • 125 g hořké čokolády
  • 2 vejce
  • 60 g cukru
  • 15 g hladké mouky
  • 1-2 hrušky
  • máslo
  • cukr

Troubu jsem rozehřála na 200 °C. Formičky jsem vymazala máslem a vysypala cukrem. Také je možné vyměnit cukr za kakao, ale klasické vysypání moukou by dezertu vzhledově vůbec neprospělo.

Máslo a čokoládu jsem navážila do rendlíku a nechala na mírném plameni rozpustit. Celá vejce jsem lehce vyšlehala s cukrem a přidala mouku. Postupně jsem přimíchala i čokoládovou směs, kterou jsem nechala trochu vychladnout, aby se vajíčka nesrazila. Těsto jsem rozdělila do 3 formiček a dala péct na cca 10 minut. Vzhledem k tomu, jak dekadentní dezert to je, ho příště udělám v menších porcích. Dobu pečení je tedy nutno upravit podle velikosti vašich formiček a podle množství porcí, které se rozhodnete připravit. Každopádně jde výsledek trochu odhadnout po vpichu špejle na okraj a doprostřed formičky. Prostředek by měl zůstat relativně dost tekutý. Na fotce níž vidíte, že mi těsto ještě trochu došlo během chladnutí, protože jsme fondant nejedli hned čerstvě připravený. Ideální tedy je servírovat ho co nejdříve po přípravě, abyste měli trochu jistotu, že nebude přepečený.

Jako "přílohu" jsem připravila dušené, lehce karamelizované hrušky. Hrušku jsem nakrájela na měsíčky a na pánvičce nechala s trochou másla, vody a cukru změknout. Když už byla konzistence podle mých představ, zvýšila jsem plamen a nechala plátky hrušek získat ještě trochu na barvě.

Celkem mi toto pečení zabralo od začátku až po vyndání z trouby maximálně 30 minut. Čokoládový fondant vám tedy můžu doporučit jako dezert k nějakému složitějšímu menu nebo i ve chvílích, kdy máte na něco pečeného chuť a doma zrovna nic moc není.

011116 fondant 2

011116 fondant 2