banner mix

Churros

churros

churros
O původ tohoto jídla se, jako to u oblíbených věcí bývá, dohaduje hned několik národností. Pro nastínění reálií nám bude stačit konstatování, že jsou v současné době nejpopulárnější ve španělsky nebo portugalsky-mluvících zemích. Typický je hlavně jejich tvar a způsob servírování, protože jinak je to úplně standardní odpalované těsto, které je u nás známé hlavně jako "korpus" žloutkových věnečků. I přesto, že se údajně servírují k snídani, je řadím mezi dezerty. Osobně si totiž nedokážu přestavit, kolik bych jich snědla, aby mi byly schopné nahradit mojí vydatnou snídani.

 Na cca 30 churros budete potřebovat:

  • 125 ml mléka
  • 125 ml vody
  • 100 g másla
  • 125 g hladké mouky
  • 2-3 vejce
  • špetku soli
  • olej na smažení (volitelné)
  • moučkový cukr
  • kvalitní čokoládu

Mléko, vodu, sůl a máslo jsem smíchala v rendlíku a přivedla téměř k varu. Naráz jsem přisypala všechnu mouku a důkladně míchala dokud se vše nespojilo v jednotnou hmotu. Základ na těsto jsem přesunula do mísy robota a nechala míchat na malé otáčky K-metlou dokud nebylo téměř studené. Po jednom jsem k němu přidávala vejce, abych získala požadovanou konzistenci. Na jednu stranu nesmí být těsto moc tuhé, aby šlo vytlačit z cukrářského sáčku a na druhou zase nesmí být moc řídké, aby drželo tvar. Spíš to vychází na 3 vejce běžné velikosti, ale raději zhodnoťte situaci podle vašeho oka.

U klasických churros následuje naplnění do cukrářského sáčku s hvězdičkovitou špičkou, vytlačování do rozehřátého oleje a smažení do zlatava. Tahle varianta je taková chutnější a křupavější. Já jsem tentokrát chtěla ubrat trochu tuku, protože jsem tušila, že se po nich bude sápat i moje roční dcera. Vyložila jsem 2 plechy pečícím papírem a těstem na ně nastříkala rovné čáry. Pekla jsem na cca 190 °C do zlatavé barvy. V případě, že budete chtít churros péct jako já, se snažte otevřít troubu pro jejich zkontrolování co nejpozději. Pokud by totiž bylo těsto uvnitř ještě syrové a skokově přešlo do nižší teploty, úplně se vám splasknou a budou na vyhození.

Před podáváním jsem jednotlivé churros pocukrovala moučkovým cukrem a v mikrovlnné troubě nechala za častého kontrolování a míchání rozpustit čokoládu. Pokud byste je chtěli servírovat v delším časovém horizontu (třeba formou candy baru) a disponujete nádobou na čokoládové fondue, určitě bude užitečné rozpustit čokoládu v ní. Pro běžné potřeby a v rodinách, jako je ta naše, stačí úplně obyčejná miska.