banner mix

Čokoládový fondant

011116 fondant Kombinací toho, že mám doma až nesmyslné množství čokolády a chtěla jsem zkusit nějaký opravdu rychlý dezert, jsem se dostala k receptu na čokoládový fondant. Postupovala jsem podle receptu z kuchařky Klenoty klasické evropské kuchyně, ale kdybyste si našli jakýkoli jiný recept, ve výsledku to bude velmi podobné.

Číst dál: Čokoládový fondant

Churros

churros O původ tohoto jídla se, jako to u oblíbených věcí bývá, dohaduje hned několik národností. Pro nastínění reálií nám bude stačit konstatování, že jsou v současné době nejpopulárnější ve španělsky nebo portugalsky-mluvících zemích. Typický je hlavně jejich tvar a způsob servírování, protože jinak je to úplně standardní odpalované těsto, které je u nás známé hlavně jako "korpus" žloutkových věnečků. I přesto, že se údajně servírují k snídani, je řadím mezi dezerty. Osobně si totiž nedokážu přestavit, kolik bych jich snědla, aby mi byly schopné nahradit mojí vydatnou snídani.

Číst dál: Churros

Ovesné lívanečky s kaštanovým pyré

ovesne livanecky Pokud jste fanoušky mého blogu i na Facebooku, možná jste si všimli, že jsem byla minulý týden na nákupu některých hůře dostupných surovin. Kaštanové pyré bylo hned na vrcholu mého nákupního seznamu a tak jsem ho otevřela hned jak jsem dorazila domů. Úplně poprvé jsem ho ochutnala na dovolené u mé kamarádky z Francie a zpátky do Čech jsem si rovnou koupila další balení.

Číst dál: Ovesné lívanečky s kaštanovým pyré

Cukrářské piškoty

cukrarske piskoty Pečící krize na mateřské dosáhla vrcholu a tím pádem jsem se rozhodla začít zveřejňovat recepty na několik dílů. Protože se chystám na přípravu dezertu šarlota, připravila jsem si dopředu základní surovinu - cukrářské piškoty. Druhým důvodem, proč o nich chci psát zvlášť, je fakt, že se dají použít do mnoha dalších dezertů. Je tedy logické mít možnost vyhledat je na blogu zvlášť. Postupovala jsem podle návodu z kuchařky Julie Child, která tvrdí, že než připravovat šarlotu z nekvalitních piškotů, radši je má člověk vynechat kompletně. Tenhle názor absolutně sdílím, takže jsem se do toho pustila takzvaně od podlahy.

Číst dál: Cukrářské piškoty

Extračokoládové sušenky

cokoladove susenkyNedávno jsem se rozhoupala a rozhodla se doplnit si zásoby čokolády. Tu, kterou jsem kupovala dřív už neměli, takže jsem se omezila na pouhé 1 kilo od každého druhu - jako abych náhodou neprohloupila. Postupným ujídáním jsem se u balíku té 50% dostala tak na polovinu a řekla jsem si, že by to stačilo a měla bych jí použít taky na původní účel, což znamenalo: něco z ní upéct. Při listování kuchařkou Albert v kuchyni jsem se dostala až na stranu 227, kde se mi receptem na "Nejčokoládovější cookies" trefili přímo do záměru.

Číst dál: Extračokoládové sušenky

Vanilkové cupcakes s rybízovým krémem

vanilkové cupcakes s rybízovým krémemDneska jsem si diagnostikovala novou diváckou závislost. Sice už jsem slyšela, že něco jako juniorský Masterchef existuje, ale až dneska jsem si pustila první díl první série. Samozřejmě jsem se nechala tak vtáhnout, že jsem pokračovala ještě druhým, třetím ... určitě už se vám to taky u nějaké TV show stalo, ne? Ta děcka jsou naprosto boží a tak strašně talentovaná, že mi jenom údivem padá brada. Moje bloggování a kuchařsko-cukrářské zkušenosti jsou proti nim absolutní nic, takže mám zase další motivaci k těm všem, co jsem měla doposud (dostat se na úroveň těch desetiletých američánků). Nezbývá než pokračovat ve zkoušení nového, občas velice základního a rozšiřování mých kulinářských obzorů. Dneska si tudíž dáme jeden z absolutně základních receptů, který jsem ještě doteď nepekla a tím jsou vanilkové cupcakes.

Číst dál: Vanilkové cupcakes s rybízovým krémem

Jablečné muffiny s karamelovou omáčkou

jablecne muffinyProti jablkům v zásadě nic nemám. Jediný problém vždycky nastane, když mám za úkol naplánovat si upečení něčeho, kde jich je významnější spotřeba. Můj asi nejoblíbenější jablečný dezert je RDD neboli Radčin dokonalý dortík, na který se můžete jednoduše prokliknout zde. Nejde ale péct pořád dokola to samé, takže čas od času zkusím i nějakou novinku. Jednou z těch povedenějších jsou dnešní muffiny, na které mi recept poskytla kamarádka. Mojí invencí tady bylo tudíž jen přidání karamelové omáčky, která jim kromě kalorií přidala zajímavější vzhled a další podzimní chuť.

Číst dál: Jablečné muffiny s karamelovou omáčkou

Jablečný crumble

crumbleDostala jsem tašku plnou jablek a postupně pracuju na jejich likvidaci užitečným způsobem. Včera jsem se tudíž pustila do jednoho z nejprimitivnějších jablečných receptů, které svět viděl. Kdo ještě nikdy neměl tu odvahu být až takhle líný, nebo chce péct s dětmi, nechť se inspiruje u následujícího receptu. Název anglofonním čtenářům určitě napoví, že se tentokrát nebudeme zabývat těstem a celé kouzlo obstará drobenka.

Číst dál: Jablečný crumble

Halloweenské cupcakes

halloween hlavni Ješte vloni bych vám na otázku, co budu péct v halloweenském duchu nedala žádnou odpověď. Tak nějak mi připadalo, že se sem ty exportované svátky hrnou ze všech stran a je mnohem víc cool jimi opovrhovat. Neříkám, že jsem obrátila o 100 %, převlékla se do kostýmu a začala obcházet domy dožadujíc se sladkostí, ale už to tak rezolutně neodmítám. Navíc jsem ve spíži objevila ještě kilo marcipánu z dřívějších pokusů, které přeci jen tak nemůžu vyhodit. S půlkou jsem si tedy zahrála na modelínu a potvrdila si, že se to s tou mojí zručností od školky moc neposunulo. Kdybyste si tedy někdo chtěl objednat nějaké sladké, nepřejte si, prosím, marcipánovou 3D záležitost - to fakt nedávám. Pro pobavení kolegů byly ale tyhle cupcaky dostačující.

Číst dál: Halloweenské cupcakes

Tažený štrúdl

strudl rez maly Původně jsem si myslela, že o tomhle pečení napíšu už někdy koncem minulého týdne. Nakonec ale skutek utek a musela jsem si tenhle post dát dneska za úkol. Už mám totiž zase frontu uvařených/upečených jídel, o která se s vámi chci podělit příště.

Číst dál: Tažený štrúdl