banner mix

Tartaletky s vanilkovou náplní a jahodami

tartaletky s jahodami

tartaletky s jahodami
To se tak náhodně sešlo víc věcí dohromady, až z toho vzniklo zase jedno pečení. Tchyně přinesla vaničku jahod, v mrazáku jsem měla zbytky těst z křehkých koláčů a zrovna mi zbylo pár žloutků. Vylovila jsem tedy v mailu recept na krém, který mi poslaly organizátorky podzimního setkání foodbloggerů a bylo to. Tenhle dezert bych nazvala asi jedním z těch, které by měl mít v repertoáru každý amatérský cukrář. O těch profesionálních se ani zmiňovat nemusím.

Rozspisy surovin a postup na přípravu křehkých těst najdete v receptu na Čokoládovo-ostružinový koláč a Limetkový pie. Já jsem pro tentokrát jenom vylovila zbytky z mrazáku.

Na vanilkový krém na 12 tartaletek jsem použila:

  • 3 žloutky
  • 50 g cukru
  • 15 g hladké mouky
  • 1 vanilkový lusk
  • 250 ml mléka

+ jahody na ozdobení

 

Vanilkový lusk jsem rozřízla, vyškrabala z něj semínka a dala spolu s mlékem do rendlíku.  Zahřívala k bodu varu a pak nechala dalších pár minut odstát, aby se vanilka pěkně vylouhovala.

Zbytek surovin jsem ušlehala v misce metličkou do světla a postupně za stálého míchání přidala vanilkové mléko přecezené přes sítko, abych se zbavila zbytků lusku. Když byla směs na krém kompletní, přelila jsem jí zpět do rendlíku a za stálého míchání provařila do zhoustnutí. Žloutky jsou už vytemperované, takže by se už neměly srazit v míchaná vajíčka a mouka zase pomůže ke zhoustnutí, takže se toho nebojte.

Krém jsem pak nechala téměř vychladnout a naplnila jím upečené košíčky na tartaletky. Tentokrát jsem je připravila do formy na muffiny, takže ani nevadí, pokud nemáte formičky přímo na tartaletky. Ozdobila jsem je jahodami a mohlo se servírovat.

Pozn.: Ideální je tartaletky zkompletovat těsně před podáváním, aby křehké těsto nenavlhlo! Druhý den už to není taková hitovka.