banner mix

První narozeninový dort

terka1

terka1
Naše holčička oslavila na konci listopadu 1 rok. Pečení dortu pro takovou příležitost jsem si samozřejmě nemohla nechat ujít. Chtěla jsem, aby dort splňoval dvě věci: nebyl potahovaný a mohla ho jíst i oslavenkyně. Tím pádem jsem sáhla po už vyzkoušených receptech a pouze je zkombinovala dohromady.

Počítala jsem s dosti strávníky, takže jsem dort udělala do formy o průměru 26 cm.

Dva kruhy korpusu jsem vykrojila z těsta na roládu. Pokud totiž upeču korpus přímo ve formě, ve které pak dort dokončuji, nedosahuje až do krajů a náplň ho pak překryje. Pro tyto účely je ideální mít nastavitelný ráfek na dort a můžete pak pod želatinové dorty používat jakýkoli korpus. Původně jsem si myslela, že budu muset připravit dvě dávky těsta, ale nakonec stačilo na 2 pláty korpusu jen z jedné. Pokud byste chtěli mít ale větší poměr korpusu vůči krému, připravte si dvojitou.

Roládové těsto jsem rozetřela na plechy ve tvaru kruhu o něco většího než byl průměr formy. Po upečení a vychladnutí jsem z nich vykrojila kruhy tak akorát do formy. U druhého mi trochu ujela ruka, takže ve výsledku nebyl na dortu dostatečně vidět, ale po rozkrojení to vypadalo lépe.

Náplň jsem udělala stejnou jako u malinového želatinového dortu. Chtěla jsem mít jistotu, že jí nebudu mít málo, takže jsem vyrobila trojnásobné množství. Nakonec mi ale zbylo ještě na jeden malý dortík, na který jsem zužitkovala i odřezky z korpusu. Pro 10 lidí by ale dort stačil i z těch dvou dávek.

Aby vypadal dortík více k světu, nalila jsem na vršek po zatuhnutí ještě část svařených malin s trochou želatiny. Přesný poměr nevím, ale odhadem cca 3 g želatiny a 150 ml malin.

Pokud má váš oslavenec jméno bez diakritiky, můžete mu vršek dortu ozdobit podobnou girlandou, jakou jsem udělala Terce já. Na anglofonním internetu je k vytištění celá řada pěkných doplňků. Stačí zadat jen spojení "free printables" a třeba "birthday cake". Odkaz na písmenka, která jsem použila já už jsem nenašla, ale třeba tato jsou taky pěkná.

Tip na závěr: Pokud chcete mít vrstvy želatinového krému rovnoměrné, zvažte si celou dávku (nebo sečtěte hmotnosti surovin). Po vydělení dvěma se dostanete k hmotnosti, kterou pak nalijete na připravený korpus podstavený na kuchyňské váze. Překryjete druhým plátem korpusu a dolijete zbytek.