banner mix

Narozeninový dort se šampaňským a jahodami

dort se sampanskym

dort se sampanskym
Máme doma stálý přebytek šampusů. Jednou jsme se tak s manželem bavili, co by se s nimi dalo udělat jiného, než je nosit s sebou na návštěvy a přišlo na přetřes pečení s obsahem alkoholu. Rum do bábovky lije kdekdo, ale recept s bublinkami jsem musela chvíli hledat. Volal sice po pravém šampaňském a ne po těch našich exemplářích, ale i tak se dort dal nazývat tím pravým oslavným a narozeninovým.

Na 1 dort o průměru 18 cm budete potřebovat:

Korpus:

  • 230 g hladké mouky
  • 10 g prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 4 bílky
  • 160 g šampaňského
  • lžičku vanilkového extraktu
  • 12 g oleje (nejsem si jistá jeho funkcí, ale dala jsem ho tam)
  • 220 g cukru
  • 150 g změklého másla

Krém:

  • 3 bílky
  • cukr (cca 200 g)
  • máslo (cca 300 g)
  • 50 ml šampaňského

Dokončení:

  • 500 g jahod
  • lístky meduňky

Inspiraci na dort jsem čerpala tady: korpus a krém. U korpusu jsem ale vynechala všechno to růžové barvení a krém jsem si udělala po svém.

Den předem jsem si připravila korpus, abych ho na sestavování dortu měla úplně vychlazený.

V misce jsem smíchala mouku s kypřícím práškem a solí. Ve druhé zase bílky, šampaňské, vanilkový extrakt a olej. Nijak zvlášť jsem tuto tekutou část nešlehala, jen promíchala. Do mísy robota jsem navážila změklé máslo a cukr a pomocí K-metly šlehala  do světla a nadýchana cca 10 min. Čas od času jsem obkroužila stěny mísy stěrkou, aby se máslo prošlehávalo rovnoměrně. Postupně jsem pak přidávala moučnou a tekutou složku, až bylo celé těsto na korpus v míse robota spojené. Tady doporučuju postupovat co nejrychleji, protože jinak mouku moc rozdráždíte a korpusy se hodně vyboulí.

Dvě formy o průměru 18 cm jsem vyložila na dně pečícím papírem, po stěnách vymazala máslem a vysypala polohrubou moukou a rozdělila do nich připravené těsto. Pekla jsem na 180 °C cca 30 min do suché špejle. Po upečení jsem obě poloviny korpusu nechala vychladnout na lince, vyprostila z forem, obalila potravinářskou folií a uložila do druhého dne do lednice.

V den D jsem připravila krém, abych ho nemusela zbytečně chladit a zase pak nechávat povolovat kvůli roztíratelnosti.

Do mísy robota jsem navážila 3 bílky. Přidala jsem dvakrát takové množství cukru a posadila mísu na hrnec s trochou vody na dně tak, aby se nedotýkala dna misky. Celou tuto aparaturu jsem postavila na sporák a za průběžného míchání metlou zahřívala do rozpuštění cukru. Nejlépe to poznáte když do směsi ponoříte prst a po promnutí neucítíte už žádné krystalky cukru.

Mísu jsem vrátila do robota a obsah šlehala metlou do zchladnutí na střední rychlost. Výsledkem má být tekutější sníh jako na pusinky. Nástavec robota jsem vyměnila za K-metlu a postupně do bílků přidávala kousky změklého másla. Celkové množství másla, které k bílkům přidáte je trojnásobek hmotnosti použitých bílků. Pár (desítek) gramů navíc ničemu nevadí. Během zapracovávání posledních kousků másla jsem do krému po kapkách přilívala šampaňské, aby se dobře zainkorporovalo. Na závěr jsem krém nechala prošlehat na nejvyšší rychlost (cca 5 minut), aby byl co nejnadýchanější. V podstatě jsem zase použila můj oblíbený swiss meringue buttercream z tohoto videa a ochutila ho místo vanilkou nebo ovocem šampusem.

Před sestavováním dortu jsem každý korpus jednou prokrojila, aby měl dort 4 vrstvy. Jahody jsem omyla a nakrájela na plátky. Na dno z jedné z forem jsem položila první plát korpusu, natřela ho vrstvou krému a pokladla plátky jahod. Druhý plát korpusu jsem natřela krémem a přiklopila na ten první - jako když si děláte svačinu z chleba. Následoval další nátěr krémem, jahody atd. Jako poslední plát jsem si nechala jeden z těch dvou, co byly na dně formy, aby měl do nejrovnější povrch. Celý dort jsem pak potřela krémem ještě ze všech stran a ozdobila jahodami a meduňkou.

Před servírováním nechte dort cca půl hodiny mimo lednici, aby krém změkl a měl ten správný efekt na oslavence i oslavující. Komu se nechce dort potírat z venku, může ho samozřejmě nechat podle poslední módy jako tzv. nahý dort. Obrázkovou inspiraci najdete po vygooglení "naked cake".

Pro ilustraci ještě přidávám fotku v řezu, na kterou jsem si vzpomněla až po rozdělení porcí hostům :)

dort se sampanskym vyrez

dort se sampanskym vyrez