banner mix

Kubánský dort II

kubánský dort hlavní

kubánský dort hlavní
Můj muž měl nedávno narozeniny a to jedny z těch "zásadních". Na mě bylo krom vymýšlení toho nej dárku zase i pečení dortu. Původně jsem si myslela, že budu dlouho hledat, porovnávat a zvažovat, abych si byla jistá, že to bude fakt pecka. Tohle dilema za mě ale vyřešila Meg, když v březnu zveřejnila svou verzi kubánského dortu. Z toho klasického byl před několika lety Martin nadšený, takže jsem se už víc nerozmýšlela a dala se do něj.

Nákupní seznam jsem si napsala podle receptu a i když toho všeho bylo opravdu hodně, nějak mi uniklo, že Meg pekla dort o průměru 26 cm. To bychom opravdu na oslavě nesnědli, takže jsem ho připravila z poloviční dávky. Obzvláštnění proti běžnému kubánskému dortu spočívalo ve vrstvě banánové pěny. Protože mi připadala fádní a bez chuti, doporučuju jí nahradit karamelovým krémem, který se použil i na ozdobu finálního dortu.

Pokud byste chtěli dort stihnout připravit celý v jeden den, určitě začněte pařížskou šlehačkou, aby stihla v lednici úplně vystydnout a šla pak vyšlehat. Já jsem si rozdělila pečení do dvou dnů.

Na dort o průměru 20 cm budete potřebovat:

Korpus:

  • 4 vejce
  • 120 g cukru
  • 100 g hladké mouky
  • 30 g kakaa
  • 30 g másla
  • lžičku vanilkového extraktu 

Pařížšká šlehačka:

  • 375 ml šlehačky
  • 200 g čokolády

Karamelový krém:

  • 120 g cukru
  • 2 lžíce vody
  • 30 g másla
  • 130 ml šlehačky
  • sůl
  • 110 g másla

Poleva:

  • 150 g šlehačky
  • 150 g čokolády

Na sestavení a ozdobení:

  • banány
  • bílou čokoládu

Vejce jsem rozdělila a bílky vyšlehala spolu s cukrem dotuha. Stěrkou jsem přimíchala lehce rozšlehané žloutky s vanilkovým extraktem a mouku. Po promíchání jsem přilila ještě rozpuštěné máslo (ochladlé). Těsto jsem nalila do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Korpus jsem pekla do suché špejle při 180 °C.

Čokoládu na pařížskou šlehačku jsem rozpustila v rendlíku na malém plameni za konstantního míchání. Přilila jsem šlehačku a nechala obě složky dobře spojit. Po vychladnutí jsem jí nechala do druhého dne v lednici. Aby šla dobře vyšlehat, doporučuju chladit minimálně 3 hodiny (od té doby, co má pokojovou teplotu). Tento recept mě donutil zamyslet se nad tím, kde je hranice mezi pařížskou šlehačkou a ganache. Došla jsem k tomu, že to, co mi v lednici absolutně ztuhne už bude asi ganache. Terminologie je ale v zásadě fuk, když je výsledek skvělý jak chuťově, tak i z hlediska manipulace.

První den jsem si taky připravila ozdoby z bílé čokolády. Nechala jsem jí rozpustit v mikrovlnné troubě a lžičkou tvořila "rozmázlé kapky" na pečící papír. Druhou možností je stříkat různé ornamenty sáčkem z pečícího papíru. Jak na něj najdete třeba tady. Pokreslený pečící papír jsem dala do lednice, aby čokoláda vytuhla. Bílá čokoláda se mi hodně matlala i tak, takže jsem jí nakonec musela dát ještě na pár minut do mrazáku. Hotové ozdoby jsem oloupala do krabičky a nechala v mrazáku až do použití na dort.

Pokud budete taky pracovat ve dvou dnech, tak si po tomto kroku dáte pauzu.

Karamelový krém jsem připravila následovně. K cukru naváženému do rendlíku jsem přidala trochu vody a bez míchání (občasné třesení hrncem) nechala na středním plameni zkaramelizovat. Ihned po dosažení ideální barvy jsem karamel odstavila a přidala k němu 30 g másla a šlehačku. Lehce jsem ho osolila, důkladně to celé promíchala a nechala úplně vystydnout. Zbylé máslo jsem nechala změknout a za konstantního šlehání do něj po  lžících přidávala karamel.

V tomto bodě už je připraveno téměř vše k sestavení dortu. Korpusu jsem seřízla vybouleninu a jednou ho prokrojila. Do nastavitelného ráfku jsem skřípla jednu polovinu korpusu, navrstvila karamelový krém a překryla druhou polovinou korpusu.  Zhruba třetinu krému jsem nechala v lednici na ozdobení dortu. Pokud ráfek nevlastníte, budete muset použít formu, ve které jste pekli korpus. Pravděpodobně ale budete mít po obvodu trochu mezeru. Banány jsem nakrájela na menší kousky a naskládala na korpus. Ideální je, aby nedosahovaly až úplně do krajů - pak bude vzhled dortu uhlazenější. Já jsem to jako obvykle nedomyslela.

Vychlazenou pařížskou šlehačku jsem vyšlehala dotuha a navrstvila přes banány. Takto připravený dort jsem dala do lednice než bylo třeba polít ho čokoládovou ganache. Tu jsem připravila tak, že jsem rozpustila čokoládu a přilila k ní smetanu obdobně jako u přípravy pařížské šlehačky.

Dort jsem vyndala z ráfku, položila na mřížku a polila trochu vychladlou ganache. Na závěr jsem vršek ozdobila bílou čokoládou a kuličkami z vychlazeného karamelového krému. Původně jsem chtěla krém na ozdobení nastříkat cukrářským sáčkem, ale zrovna jsem čekala na dodání nových a ten látkový, co jsem zamýšlela použít jsem musela vyhodit. Z části korpusu, kterou jsem seřízla jsem vykrajovátkem vykrojila ještě několik srdíček, která jsem také položila na dort. Nápadům se ale meze nekladou, takže se nechte unést a zdobte podle svého uvážení.

Kromě té banánové pěny byl dort hodně dobrý. Určitě doporučuju nešetřit na použité čokoládě, protože ta tomu celému dává chuť. 

kubánský dort řez

kubánský dort řez