banner mix

Halloweenský dort s dýňovým krémem- Lidl food challenge

180916 halloween 3

180916 halloween 3
Vzhledem k úspěchu v minulé Lidl food challenge, jsem se rozhodla zúčastnit i tohoto kola. Za úkol bylo tentokrát vymyslet jakýkoli halloweenský pokrm. Nic slaného mě nenapadlo - ani jsem se tedy o to moc nepokoušela - takže jsem šla cestou dezertů. K Halloweenu patří dýně a protože jsem zrovna jednu potřebovala na něco využít, vymyslela jsem si čokoládový dort s dýňovým krémem. Můj muž mě nějakou dobu přesvědčoval, že to musí být opravdu strašidelné a že samotná "pavučina" na ozdobení nestačí. Tím pádem byl nucen účastnit se výroby pavouka. V modeláži nejsem opravdu žádná hvězda, takže věřím, že mě někdo z mých čtenářů trumfne.

Na jeden dort o průměru 18 cm budete potřebovat:

Korpus:

  • máslo na vymazání a kakao na vysypání forem
  • 250 ml vody
  • 125 g másla
  • 35 g kakaa
  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 350 g cukru
  • 2 vejce
  • 125 ml kysaného podmáslí/kefírového mléka
  • 1 lžičku vanilkového extraktu

Krém:

  • 70 g bílků (2-3 ks)
  • 140 g cukru
  • 250 g másla
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 250 g dýňového pyré (dýně dle libosti + olej na pečení)

Poleva + dekor:

  • 70 g hořké čokolády
  • 90 g 30% smetany
  • cca 30 g bílé čokolády
  • kousek marcipánové hmoty (Belbake)
  • černé potravinářské barvivo nebo kakao

Dvě formy o průměru 18 cm jsem vyložila na dně pečícím papírem. Okraje jsem vymazala máslem a vysypala kakaovým práškem, abych mohla dort připravit jako "nahý" a nemusela se při tom zabývat moukou, která by se na korpusu značila. Troubu jsem předehřála na 160 °C.

Do rendlíku jsem navážila vodu, máslo a kakao a nechala na mírném plameni dobře rozpustit a smísit. V míse robota jsem smíchala prosátou mouku, cukr a jedlou sodu. Přidala jsem lehce ochladlou kakaovou směs z rendlíku a spustila míchání na nízké otáčky. Přidala jsem postupně dvě celá vejce a nakonec i kefírové mléko s vanilkovým extraktem. Těsto jsem rozdělila do připravených forem a pekla do suché špejle cca 45 minut.

Po upečení jsem nechala korpusy vychladnout na mřížce napřed ve formách a po chvíli i opatrně vyklopené. Před prokrajováním jsem je dala ještě na cca hodinu do lednice, aby se mi s nimi lépe pracovalo. Ideální je mít opravdu hodně času a nechat korpusy opravdu dobře vychladnout a nezpůsobit jim přesunem do lednice šok.

Dýňové pyré jsem měla připravené už dříve a zamrazené, protože tak zpracovávám úrodu dýní pravidelně. Tentokrát jsem použila hokkaidó, ale použít jde jakákoli dýně, na kterou narazíte. Hokkaidó jsem tedy neloupala (ostatní dýně musíte oloupat), jen z něj vydlabala semínka, nakrájela na kousky a v misce zalila trochou oleje. Po promíchání a rovnoměrném obalení jednotlivých kousků v oleji jsem je rozprostřela na plech vyložený pečícím papírem a pekla na 180-200 °C do měkka. Pro běžné použití pečené dýně jako pyré stačí jen rozmixovat tyčovým mixérem, ale já jsem ho ještě před přidáváním do krému propasírovala přes síto. Uvedená hmotnost je tedy hotové, přepasírované pyré.

Bílky na krém jsem navážila do mísy a přidala k nim dvojnásobnou hmotnost cukru. Nemusíte tím pádem mít úplně přesně 70 g bílků, jen tady chci uvést, co mi vyšlo tak akorát na naplnění dortu. Mísu jsem posadila na hrnec s trochou vody a nad parou šlehala do rozpuštění cukru. To, že je cukr rozpuštěný zjistíte nejlépe tak, že zkusíte do hmoty namočit prst a po promnutí neucítíte žádné krystalky. Balonovou metlou jsem bílky vyšlehala v robotu do lesklého sněhu. Nemusíte se bát, když zůstane trochu tekutější, než byste u sněhu očekávali. Balonovou metlu jsem vyměnila za K-metlu a mohla jsem pokračovat. Dejte si jen pozor na teplotu. Bílky musí být před přidáváním másla vychladlé, aby máslo místo zašlehávání netálo. Změklé máslo jsem přidávala postupně a byla ho zhruba trojnádobná hmotnost oproti bílkům. Když přidáte o něco víc, jako mám já v rozpisu, nic se neděje. Do hotového krému jsem přidala vanilkový extrakt a po další chvíli šlehání po lžících i dýňové pyré. Na závěr jsem krém nechala ještě několik minut šlehat na nejvyšší otáčky, aby byl co nejvzdušnější a nejlepší.

Každý korpus jsem prokrojila napůl. Krém jsem si naplnila do cukrářského sáčku a snažila se vytvořit mezi jednotlivými pláty korpusu, co nejrovnoměrnější vrstvy. Nechtěla jsem dort mazat krémem i z venku, takže bylo žádoucí, aby krém nikde nerovnoměrně nelezl. Na tmavou polevu jsem smíchala v rendlíku 70 g čokolády a cca 90 g smetany. Nechala jsem rozpustit na mírném plameni za častého promíchávání, abych získala pěkně tekoucí ganache. Pokud se vám bude zdát, že by se na dortu špatně vytvořily ty malé pramínky, které mají stékat po stranách, přidejte ještě trochu smetany. Každá čokoláda bude trochu jiná, takže se řiďte vlastním úsudkem. Bílou čokoládu jsem rozpustila za častého promíchávání v mikrovlnné troubě a naplnila si jí do kornoutku z pečícího papíru. Tmavou polevu jsem nalila do středu dortu a jemnými pohyby stěrky nechala trochu stéci z okrajů. Ještě než měla čas zatuhnout jsem na vršek nakreslila bílou čokoládou soustředné kružnice a pomocí pohybů párátka od středu ke kraji vytvořila "pavučinu".

180916 halloween

180916 halloween

Na závěr jsme společnými silami vyrobili s manželem tarantuli a posadili jí na kraj dortu. Pokud na to budete mít chuť a schopnosti, klidně těch pavouků vyrobte víc. Pokud bychom se měli držet striktně zadání soutěže, budete muset pavouky obarvit kakaem. Já měla doma ještě zbytkové černé barvivo. Mně osobně vymodelované postavičky a jiná havěť na dortech stejně moc jedlá nepřipadá, takže tam klidně pro pobavení hostů můžete dát i nějakou pavoučí hračku, co seberete dětem.

Ať už porotci vyberou jako vítězný recept kohokoli, já jsem si své ocenění už vybrala v podobě dcery, která mi po přípravě krému zabavila metličku a při olizování opakovala; "To je ale dobrůtka!".

180916 halloween terka

180916 halloween terka