banner mix

Ganache koláč

ganache koláč

ganache koláč
Když jsem tento koláč pekla poprvé, na nějaké focení vůbec nedošlo. Bystrému pozorovateli určitě neujde, že se recept a fotografie od sebe liší. Kdo uhodne, v čem je zmiňovaný rozdíl, napište mi váš tip do komentářů. Sice nic nevyhrajete, ale budete mít ode mě plusový bod. My se ségrou jsme plusové body za nejrůznější věci dostávaly od táty jako děti, takže je to ocenění, které má váhu :) Kdo by chtěl spíš slyšet něco, co ho naláká k pečení, můžu mu slíbit, že je to ten nejjednodušší a zároveň nejlepší čokoládový koláč, který jsem zatím pekla.

Na koláč můžete použít buď klasické světlé křehké těsto nebo použít kakaové z receptu na čokoládovo-ostružinový koláč. Já jsem tentokrát zkusila udělat těsto podle Kuchařky pro dceru a byl to zatím úplně nejlepší postup - hlavně na nepečené náplně. Jde hlavně o techniku zpracování, takže kdo si nejste jistí, určitě pročtěte i původní recept.

Na koláč o průměru 23 cm budete potřebovat:

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • špetka soli
  • ledovou vodu

Náplň:

  • 400 - 450 g kvalitní čokolády
  • 250 ml 30% smetany

Do foodprocessoru jsem navážila mouku, přidala sůl a na kostky nakrájené studené máslo. Několikrát jsem nechala prosekat, aby se máslo lehce zapracovalo do mouky a vznikla jakási drobenka. Postupně jsem pak přidala pár lžic studené vody, aby drželo těsto víc pohromadě. Zároveň nesmíte přidat vody moc, aby nebylo těsto místo křehké spíše tvrdé. Ten správný bod je podobný tomu, když napadne první sníh a chcete z něj uplácat kouli nebo sněhuláka. Ten sníh jde sice zmáčknout k sobě, ale zároveň je to trochu k vzteku, protože se snadno rozpadá. Přesně v tomhle bodě jsem tedy vysypala základ na těsto na vál a uplácala rychle do tvaru koule. Zabalila jsem ho do folie a nechala odpočinout v lednici přes noc. Pokud chcete péct ještě ten den, doporučuje autorka receptu alespoň 2 hodiny.

Odpočinuté těsto jsem ještě rychle prohnětla, aby se moc neohřálo a vyválela mezi dvěma listy pečícího papíru do kruhu. Jeden papír jsem strhla a překlopila těsto do formy. Důkladně jsem ho zatlačila do formy a odkrojila převislé okraje. Nejjednoduší je přejet formu válečkem a okraje se odkrojí o její okraj samy. Jeden z archů pečícího papíru, který jsem použila na rozvalování jsem zmuchlala do kuličky, znovu rozprostřela a položila na křehké těsto. Navrch jsem nasypala keramické kuličky (stačí i fazole) a pekla na 180 °C. Po cca 15 minutách jsem papír s kuličkami odstranila a dopekla do zlatava. Přímo pro tento koláč to není úplně nutné, ale pro mokřejší náplně je geniální nápad potření čerstvě vytaženého těsta rozšlehaným vajíčkem. To je přesně to, co dělá rozdíl mezi obyčejným koláčem a dokonalou cukrařinou.

Na náplň jsem pozvolna rozpustila čokoládu, přidala k ní ohřátou smetanu a důkladně promíchala. Většinou se u návodu na ganache dočtete, že máte čokoládu nasekat najemno a přelít horkou smetanou a nechat rozpustit. Z mé zkušenosti to tak funguje jen u některých čokolád. Buď tedy rozpouštím čokoládu v mikrovlnce (nutno často promíchávat) nebo prostě v rendlíku. Náplň už jsem jen nalila na koláč a nechala v lednici zatuhnout.