banner mix

Broskvová galetta

170816 broskvová galleta

170816 broskvová galleta
Měla jsem doma větší množství broskví od našich, které nutně potřebovaly najít uplatnění. Rozhodla jsem se, že se mi chce zase jednou zkoušet křehké těsto, ale zase to nebudu moc přehánět. Inspiraci jsem tedy našla u Kitchenette a upekla broskvovou galettu.

 Na jeden koláč budete potřebovat:

  • 100 g másla
  • 200 g hladké mouky (nebo mouku smíchanou s moučkovým cukrem)
  • trochu ledové vody
  • 1 vejce
  • 50 g cukru krystal/krupice
  • 4 broskve

Ve foodprocessoru jsem nechala rozsekat máslo v mouce na drobenkovou konzistenci. Už opakovaně se mi osvědčilo použít na křehké těsto speciální mouku značky Babiččina volba. Asi fakt vědí, z čeho to namíchat, aby tam bylo tak akorát lepku. Drobenku jsem vysypala do misky, přidala pár lžic ledové vody a vypracovala těsto. Nesmí se to moc zahřát ani přepracovat. Koho zajímá technika více do hloubky, přečtěte si článek od Flo. Těsto jsem zabalila do sáčku a nechala v lednici cca hodinu odpočinout. Když naše malá slyšela, že říkám, že říkám něco o odpočívání, tak mu zazpívala i Halí belí. Možná to byl jeden z nutných kroků k úspěchu. Nenechávala bych to náhodě :-D

Z těsta jsem vyválela kruhovitou placku. Broskve jsem vypeckovala, nakrájela na plátky, vyskládala do kruhu tak, aby mi zbyl ještě okraj na přehnutí a osladila většinou cukru. Po přehnutí jsem okraje těsta pomašlovala vejcem a posypala zbytkem cukru, aby se vytvořila po upečení krusta. Pekla jsem na 190 °C do zlatava a hned po vytažení z trouby přesunula na mřížku, aby během chladnutí koláč nenavlhl.