banner mix

"Vajíčka" s čokoládovou pěnou a pomerančovým želé - Lidl food challenge

Vajicko hlavni

Vajicko hlavni
Když jsem se dozvěděla zadání této Lidl food challenge, nebyla jsem si jistá, jestli se chci vůbec účastnit. V zadání bylo totiž pouze "velikonoční vajíčko" a mohli jsme se úplně utrhnout ze řetězu. Poměrně dlouho jsem se rozmýšlela, jestli budu schopná vymyslet něco dostatečně dobrého, abych se vůbec zúčastnila až jsem to nechala úplně na poslední chvíli. Dnešek byl tedy ve znamení přípravy, ochutnávání, focení a sepisování receptu. Myslím, že je výsledek dosti podařený a ochutnávková komise složená ze mě a mého muže čokoládová vajíčka do soutěže propustila. Uvidíme, jak dopadne jejich hodnocení Lidl porotou - my jsme každopádně spokojení.

Na přípravu tohoto dezertu se budete muset připravit trochu dopředu, protože je nutné obstarat si nafukovací balonky. Také může pro někoho být problém nutnost mít k dispozici přesný teploměr na temperaci čokolády. Pokud by se vám do tvorby "vajíček" nechtělo, určitě zkuste pěnu i jen tak do skleniček.

Na cca 6-7 vajíček budete potřebovat:

Skořápky:

  • 200 g kvalitní čokolády (třeba této)
  • 6 balonků
  • 6 obyčejných gumiček

Čokoládová pěna:

  • 120 ml šlehačky
  • 120 g kvalitní čokolády
  • 2 vejce
  • 1 lžíci cukru
  • kůru z 1/2 pomeranče

Pomerančové želé:

  • 100 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  • 3 g želatiny

Ozdobení:

  • kůru z 1/2 pomeranče

Všechny balonky jsem nafoukla do velikosti zhruba odpovídající slepičímu vajíčku. Nejprve jsem je zavazovala provázky, ale nakonec se jako optimální ukázalo zagumičkování. Před použitím jsem všechny důkladně omyla a nechala uschnout na utěrce.

Čokoládu jsem nasekala nadrobno do plastové misky a vytemperovala. Na temperaci nejsem úplně odborník, takže si o ní můžete přečíst na wikipedii, kde je teorie pěkně shrnutá. Tentokrát jsem měla smůlu v tom, že se mi pod nohama motala dcera. Tím pádem mi přesné měření teplot poněkud uniklo a skořápky nevyšly až tak skvěle, jak jsem si představovala. Když jsme na Vánoce dělali v noci čokoládové pralinky, tak se nám temperace povedla dobře. Na temperování se mi osvědčila plastová miska posazená nad parou, protože lze dobře ovlivňovat konec záhřevu. V kovové, která vede teplo až moc ochotně, teplotu velmi snadno přešvihnete. Čokoládu jsem pozvolna ohřála na teplotu cca 45 °C a pak za průběžného míchání nechala zchladnout na krystalizační teplotu 29 °C. Před samotným máčením balonků jsem čokoládu znovu ohřála na pracovních 31 °C a snažila se jí při této teplotě udržovat. Balonky jsem namočila zhruba do 2/3, odložila na pečící papír a nechala čokoládu dobře ztuhnout. Poté jsem balonky vyfoukla a opatrně z čokoládových skořápek vytáhla.

Na náplň jsem se inspirovala u Maryny a přidala pomerančovou kůru obdobně jako v receptu na můj narozeninový dort. Čokoládu jsem nechala rozpustit, přilila smetanu a rozmíchala do homogenní ganache. Vejce jsem rozdělila a bílky vyšlehala spolu s cukrem do tuhého sněhu. Žloutky jsem přimíchala do čokoládové směsi a nakonec opatrně přimíchala i sníh. Pěnu jsem naplnila do skořápek a nechala v lednici vytuhnout.

Pomerančový fresh jsem nalila do rendlíku a přidala k němu želatinu. Pár minut jsem nechala želatinu nabobtnat. Fresh jsem pak zahřála kousek pod bod varu, aby se želatina dobře rozpustila. Hotové želé jsem nechala trochu zchladnout, abych si jím nerozpustila skořápky a nalila navrch pěny. Opět jsem "velikonoční vajíčka" nechala vychladit a nakonec na téměř zatuhlé želé nasypala trochu pomerančové kůry na ozdobu. Pokud byste kůru chtěli dát hned, mohla by se do želé až moc potopit a bylo by po dekoraci.

S výsledkem jsem hodně spokojená. Je to čokoládové, přitom zajímavé a zároveň nepříliš sladké. K odpolední kávě jsem v pohodě snědla 2 porce a nijak zvlášť mi to nevadilo. Doufám tedy že se mezi vámi najde pár nadšenců, kteří se pokusí tenhle recept zrealizovat. Budu zvědavá na fotky.

Vajicko balonky

Vajicko balonky

 

vajicko namocene balonky

vajicko namocene balonky

U nás doma se velikonoční vajíčka vždycky zdobila voskem. Pokusila jsem se tedy o něco podobného pomocí rozpuštěné bílé čokolády. Výsledek byl ale poněkud rozpačitý a dal by se zařadit mezi mojí standardní tvorbu a la chráněná dílna, kde pracují slepé děti nohama (jak to jednou nazval jeden kamarád).

vajicko pomalované

vajicko pomalované