banner mix

Mrkvovo-okurkové jednohubky

letní jednohubky

letní jednohubky
Tady na blogu to vypadá, že vůbec nevařím a o jídlo se moc nezajímám. Bohužel vázne až ten poslední krok, kdy bych si měla sednout k počítači a dát dohromady fotky s textem. Z toho kvanta chřestu, který jsme letos snědli už by příspěvky nebyly v tuhle chvíli moc aktuální, takže si je schovám na příští rok a teď se s vámi podělím o primitivní a superdietní občerstvení. Když nebudu počítat růst microgreens, tak je tenhle recept i extrémně rychlý.

 Na cca 20 jednohubek budete potřebovat:

  • 1 salátovou okurku
  • 4 mrkve
  • 1-2 lžíce majonézy
  • pepř, sůl
  • microgreens na ozdobu

Pokud vám zatím nic neříká poslední položka na seznamu surovin, ráda vám ji představím. Na jednu stranu je to gastronomická machrovinka, kterou zdobí své talíře i šéfkuchaři nejlepších restaurací. A na druhou stranu je to superzdravá a rychle vypěstovaná "zelenina". Pokud znáte někoho, kdo konzumuje naklíčená semínka, tak tohle je zase o krok dál k hotové rostlince. Pro zájemce ještě uvedu odkaz na šikovné webovky, kde jsem si našla, co se jako microgreens vyplatí pěstovat. Já jsem použila červenou řepu. Kromě ní jsem zkoušela i špenát a hrášek a všechno šlo docela dobře použít i na chleba namazaný lučinou. Taky je to dobrá aktivita s naší rok a půl starou dcerou, protože může kytičky od zasazení pozorovat a každý den je v misce něco nového.

Okurku jsem opláchla, neloupala a nakrájela na kolečka cca 4 mm tlustá. Mrkev jsem nastrouhala najemno a přidala k ní trochu majonézy. Dala jsem jí opravdu jen trochu, aby nebyla pomazánka úplně slepená, ale jen ochucená. Osolila jsem jí, opepřila a lžičkou nanášela na kolečka okurky. Navrch už jen trochu řepy na ozdobu a svačina, kterou si dá i ten největší dietář byla na stole.