banner mix

Kuřecí vývar

Poprvé v historii blogu tu mám článek, který vznikl ve spolupráci. Nejde ovšem o získání jakéhosi produktu výměnou za sepsání článku, ale spolupráci kamarádskou. To jsem si totiž jednou postěžovala, že jsem už opakovaně byla žádaná o pořádný článek na téma vývar. Vždycky, když vývar vařím, tak zapomínám nafotit postup a tím pádem se článek odsouval a odsouval. Jeden můj kamarád kuchař byl natolik obětavý, že mi celý postup dopodrobna nafotil a dovolil mi zveřejnit jeho práci. Tím pádem vás dnes čeká menší fotoromán, ze kterého by mělo být všechno absolutně jasné.

Číst dál: Kuřecí vývar

Skotská vejce

210117 skotská vejce Už nějakou dobu jsem měla v hledáčku britskou tak trochu fast foodovou záležitost, která se jmenuje skotská vejce. Dneska jsme se konečně rozhoupali a naplánovali si je k obědu. Tradičně se prý sice podávají s chlebem jako chuťovka k pivu. My jsme to pojali trochu víc obědově a servírovali je s bramborovou kaší. Wikipedia sice tvrdí, že se jedná o vejce uvařená natvrdo v obale z mletého masa, ale já jsem chtěla zkusit připravit trochu složitější verzi s vajíčkem na hniličko. Na fotce je vejce, které bylo z těch našich 4 kousků asi nejvíc propečené. Ta "lepší" ale zase měla maso od vyteklého žloutku, takže jsem pro ilustraci zvolila tohle.

Číst dál: Skotská vejce

Krtkův dort

031216 krtkův dort Po narozeninové kuchyňce se s vámi chci dneska podělit o recept na jeden z oblíbených dětských dortů. Tento rok jsem se nesnažila vymyslet nic světoborného, takže jsem se uchýlila k receptu, který už jsem opravdu dlouho nepekla. Chtěla jsem si být jistá, že si na dortu letos pochutná i naše malá oslavenkyně, takže jsem šla na jistotu.

Číst dál: Krtkův dort

Kuchyňka pro děti

031216 kuchyňka Naše mladá oslavila své druhé narozeniny. Krtkův dort, který jsem jí pekla vám sem samozřejmě taky dám, ale napřed chci začít něčím, na co jsem opravdu pyšná. S manželem jsme jí vyrobili dětskou kuchyňku, kterou vám prostě musím ukázat! Ještě na ní sice budeme postupně provádět nějaký tunning, ale už takhle je z mého pohledu bezvadná.

Číst dál: Kuchyňka pro děti

Čokoládový fondant

011116 fondant Kombinací toho, že mám doma až nesmyslné množství čokolády a chtěla jsem zkusit nějaký opravdu rychlý dezert, jsem se dostala k receptu na čokoládový fondant. Postupovala jsem podle receptu z kuchařky Klenoty klasické evropské kuchyně, ale kdybyste si našli jakýkoli jiný recept, ve výsledku to bude velmi podobné.

Číst dál: Čokoládový fondant

Naše maso, Mléko z farmy a Food Film Fest

Nějak se mi to sešlo a budu dneska psát převážně o mase. Někde jsem četla, že v současné době není možné neklást si zásadní životní otázky o původu a kvalitě masa, které konzumujeme. Nejsem zastánce jakéhokoli extremismu, takže se tu nebudu rozepisovat o dopadech nadměrné konzumace masa. Zároveň jsem ale sama u sebe v poslední době začala trochu řešit fakt, že se mi čistě bezmasá jídla vaří těžko, znám jich málo a mám tedy co dohánět. Tím pádem jsem se rozhodla naordinovat si několik dní v týdnu s bezmasé obědy a chtěla bych se dosáhnout toho, že budu mít v repertoáru i bezmasá jídla, která mi opravdu chutnají.

Číst dál: Naše maso, Mléko z farmy a Food Film Fest

Říčanský streetfood, Entrée, steaky z Lidlu, francouzské trhy

Po sesumírování fotek z nejrůznějších gastro-zážitků jsem zjistila, že bych vám o tom všem zase chtěla napsat. V posledních zhruba 14 dnech jsme měli docela pestrý a nabitý program a stravovali se venku víc než doma. Moc ráda se tedy podělím o své dojmy z těch nejzajímavějších akcí, které jsme v poslední době absolvovali.

Číst dál: Říčanský streetfood, Entrée, steaky z Lidlu, francouzské trhy

Halloweenský dort s dýňovým krémem- Lidl food challenge

180916 halloween 3 Vzhledem k úspěchu v minulé Lidl food challenge, jsem se rozhodla zúčastnit i tohoto kola. Za úkol bylo tentokrát vymyslet jakýkoli halloweenský pokrm. Nic slaného mě nenapadlo - ani jsem se tedy o to moc nepokoušela - takže jsem šla cestou dezertů. K Halloweenu patří dýně a protože jsem zrovna jednu potřebovala na něco využít, vymyslela jsem si čokoládový dort s dýňovým krémem. Můj muž mě nějakou dobu přesvědčoval, že to musí být opravdu strašidelné a že samotná "pavučina" na ozdobení nestačí. Tím pádem byl nucen účastnit se výroby pavouka. V modeláži nejsem opravdu žádná hvězda, takže věřím, že mě někdo z mých čtenářů trumfne.

Číst dál: Halloweenský dort s dýňovým krémem- Lidl food challenge

Gnocchi a Lidl food challenge

Poprvé v životě jsem se pustila do přípravy italských bramborových noků od nuly. Lépe řečeno tedy od brambor. Inspiraci jsem načerpala v kuchařce Klenoty klasické evropské kuchyně. Trochu jsem jí v knihovně ignorovala a od té doby, co jí doma máme, z ní ještě nic nevařila. Postup na gnocchi byl natolik zajímavý, že se musím pustit i do dalších jídel. V podstatě šlo o to, že místo vaření brambor ve slupce, jak to radí většina receptů, se brambory pekly v troubě na soli. Těsto, které se mi podle tohoto postupu povedlo bylo opravdu příjemné na práci a určitě ho někdy použiju i na obyčejné bramborové knedlíky. Druhý pokus s noky byl ten, že jsem je nevařila ve vodě, ale rovnou dala do trochu řidší omáčky, kterou jsem k nim připravovala. To, že to takhle je možné a vlastně i žádoucí udělat jsem se dozvěděla v jednom z dílů právě probíhající soutěže Materchef Česko. Výsledek byl chuťově dokonalý, ale bohužel nebyl vyfotografován. Až budu tedy připravovat gnocchi příště, dám vám sem celý postup i s obrázkem talíře.

Taky jsem se zase rozhodla zúčastnit podzimní soutěže Lidl food challenge, díky které jsem na jaře vyhrála kurz v Alcronu pod vedením Romana Pauluse. Zatím nechci konkurenci prozrazovat, co jsem připravila, takže si i vy ostatní budete muset počkat na můj halloweenský recept do konce září. Pak bude na blogu celý postup i s fotkami. Každopádně jsem se svým výkonem spokojená a ti, kdo byli nuceni ochutnat, si také nestěžovali.

Sladké cibulky, Entrée, Coca-cola skandál

280816 cibulky Jsem tu zase s třemi krátkými postřehy z mého gastro světa. V první řadě bych si chtěla postěžovat. Byli jsme na dovolené v Rakousku a po zakoupení jediné limonády, bez které nedokážu existovat jsem zjistila, že v ní mají cukr. My jsme asi fakt národ orientovaný na cenu, který si nechá všechno líbit, takže do nás dál tlačí glukózo-fruktózový sirup. My s manželem jsme si doma zorganizovali malé senzorické hodnocení, ze kterého vyplynulo, že jsme ignoranti a po porovnání Coca-coly z obou zemí jsme nic nepoznali. Každopádně mě dráždí ten tlak na cenu a rozlišování mezi národy. Koho by zajímalo něco o výrobě a tom, co to ten sirup vlastně je, ať se podívá třeba do tohoto článku.

Číst dál: Sladké cibulky, Entrée, Coca-cola skandál